
1964-1965 sezonunda Ankara Meydan Sahnesi‘nin çocuk tiyatrosunda oyunculuğa devam ettiğim günlerde, buradaki oyunculuğunu bırakarak İstanbul‘a Karaoğlan olmak üzere giden Kartal Tibet‘in (Altay‘dan Gelen Yiğit) tarihi fantastik serüven türünden 12 filminden birisi Karaoğlan Geliyor filmiydi. Filmin senaryosu ve rejisi Mehmet Aslan‘a ait. Arzu Film‘den Ertem Eğilmez ve Tuna Filmden Teoman Tümer yapımcılık görevini üstlenmişler. Kamerada ise iki isim var, Özdemir Öğüt ve Erdoğan Engin. Müzik, Arif Erkin. Oyuncu kadrosunda görev alan oyuncular ise:
Ahmet Mekin (Otsokarcı), Meral Zeren (Çavdar Tarlası), Ceyda Karahan (Tolunay), Suphi Tekniker (Torka), Kazım Kartal (Tokta Bey), Cemil Can Bıçakçı (Kubilay Han), Serpil Gül (Sabiha Hatun), Zeki Alasya (Çalık), Atıf Kaptan (ġaman), Müfit Kiper (Cengiz Han), Yalçın Boratap (Hülagu Han), Kanat Tibet (küçük Karaoğlan), Yavuz Selekman (Başpehlivan Pars), Arap Celal (Zindancı), İhsan Yüce (Hancı), Oktay Yavuz (Kamçılı Kibar), Faruk Panter, Yusuf Sezer (Tilki Melek), Renan Fosforoğlu (Çağatay Han), Leman Akçatepe (Hancının eşi), Tevfik Şen, Turgut Savaş (Tokta Bey), Yılmaz Kurt.
Konusu: Karaoğlan küçük yaşta dinlediği masallardan dolayı büyük bir kahraman almayı kafasına koymuştur. Daha sonra tesadüf eseri babasının arkadaşı Kazgagası ile karşılaşır ve gerçeği ondan öğrenir. Son olarak Cengiz Han‘ın hazinelerini bulur, fakat bir kişiyi daha geçmesi gerekmektedir. O da hazineyi koruyan öz babası Otsokarcıdır.
Suat Yalaz yapımcı firmayı mahkemeye veriyor:
“Karaoğlan” resimli romanının yaratıcısı “Hakkımı sonuna kadar arayacağım derken, Karşı taraf da , “Biz Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun varisleri ile 5 yıl için anlaşma yaptık” diyorlar. Altan Demirkol’un haberi: Milliyet 13 Ocak 1973
“Karaoğlan resimli romanın yaratıcısı Suat Yalaz, bir zamanlar prodüktörlüğünü yaparak beyaz perdeye aktardığı eserinin bir başka şirket tarafından izinsiz olarak filme alındığı iddiası ile şirket yöneticilerini mahkemeye vermiştir.”
Yıllarca önce Abdullah Ziya Kozanoğlu ile birlikte çalışarak Karaoğlan’ı üne kavuşturan ve uzun bir süre yurt dışında kalarak Karaoğlan’ı Kuzey Amerika, Kuzey Afrika ve Avrupa’da Fransızca baskılarını yapan Suat Yalaz, olayı protesto ederek şunları söylemiştir.
“Paris’te bulunduğum süre içinde Türkiye’deki bir çok prodüktör Karaoğlan filmlerine kendi firmaları adına devam etmek istediklerini bildirdiler ve benden isim ve eser hakkı olarak ne düşündüğümü sordular. Kendilerine prodüktörlüğü bırakmadığımı ve yakın bir gelecekte yeniden Karaoğlan filmlerini çevirmeye başlayacağımı ve böylece isim ve eseri satmaya niyetli olmadığımı bildirdim. Durum böyleyken, bir film şirketinin “Karaoğlan Geliyor” ismi altında ve “Kaan” serisinin ilk bölümünü içine alan konuyu film yapıp sinemalarda oynatması, doğru bir yol değildir. Olayı avukatımın aracılığıyla adalete aksettirdim.”
Şirket yöneticileri ise, Abdullah Kozanoğlu’nun varisleri ile beş yıllık bir anlaşma yaptıklarını ve “Karaoğlan” adı üzerinde Yalaz’ın hiçbir hakkının bulunmadığını ileri sürmüşlerdir. Öte yandan, prodüktörler Sendikası Başkanı Ümit Utku da, Suat Yalaz’dan mektup aldıklarını söyleyerek şöyle konuşmuştur:
“Yönetim Kurulu toplandı. Ne var ki, Suat Yalaz, bir bedel talep etmemiştir. Elimizde böyle bir vesika olmadığı için de harekete geçemedik. Suat Yalaz’dan bazı bilgiler istedik, bunlar gelince Arzu Film yöneticileri ile masaya oturacağız.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder